Vrei un zambet perfect? Asculta sfaturile de mai jos si cu siguranta vei obtine cel mai sanatos zambet pe care l-ai putea visa!
Caria - inamicul numarul 1Cum pot fi prevenite cariile?Spala-te des pe dinti, pentru a indeparta resturile alimentare; asigura-le dintilor microelementele necesare pentru intarirea smaltului (fluor si calciu); foloseste preparate care diminueaza aciditatea cavitatii bucale.
Aliatii tai de nadejde sunt: 1. Periuta de dinti: cea mai buna este cea cu peri din plastic, de duritate moale, cu capul nu foarte mare, pentru a putea ajunge in toate "ungherele" cavitatii bucale (ar trebui schimbata la fiecare 3 luni);
2. Pasta de dinti: nu numai ca indeparteaza placa bacteriana si resturile de mancare, dar are efect antibacterian si contine factori de albire (ex. bicarbonat de sodiu), precum si elemente care ajutala intarirea smaltului;
3. Ata dentara si scobitorile de lemn: folosirea cu grija scobitorilor este recomandata, in schimb, ata dentara este foarte utila, caci permite curatarea resturilor din spatiile interdentare, unde periuta nu ajunge;
4. Apa de clatit gura, guma de mestecat (fara zahar): indeparteaza resturile alimentare, reduc aciditatea cavitatii bucale si au efect antibacterian, activeaza circulatia sagvina gingivala, mentin secretia de lichid gingival – toate acestea ducind la stimularea mecanismelor de autocuratire.
Cum ar trebui sa iti cureti dintii?Cu o periuta obisnuita, din plastic, periaza dintii 3 minute, intai cu miscari marunte orizontale, apoi cu miscari verticale, dinspre gingii spre varful dintelui. Periaza bine toate fetele dintilor. Periuta electrica iti poate usura munca, dar nu e mai eficienta decat cea obisnuita. Se recomanda in special copiilor si persoanelor care, din anumite motive, nu pot folosi periuta clasica. Foarte important este si masajul gingiei cu periuta de dinti.
Cand trebuie sa te speli pe dinti?
Obligatoriu dimineata si seara, inainte de culcare, dar preferabil ar fi sa te speli si dupa fiecare masa. Pentru ca periajul sa fie mai eficient, nu uda periuta inainte de spalare. Inainte ce te speli, indeparteaza resturile alimentare cu ajutorul atei dentare, iar la sfarsit, clateste-te cu apa de gura. Nu uita ca dupa efectuarea acestor manevre orice ingestie alimentara din cursul noptii anuleaza efectele periajului dentar.
Mergi la dentist!
Nu astepta sa te apuce durerea cumplita de masea pentru a te hotari sa mergi la doctor. Durerea este semn ca deja caria a ajuns aproape de pulpa dentara (in "miezul" dintelui), iar asta arata ca tratarea va fi de lunga durata si mai dureroasa decat daca te-ai fi dus la timp. Ar trebui sa faci un control la fiecare 4 luni, deoarece numai dentistul poate depista primele manifestari ale unor eventuale carii (pete albe, mate) si le poate trata la timp. Daca ai nevoie de o plomba, medicul iti va recomanda un material, iar tu va trebui sa alegi. Plombele sunt de mai multe feluri dar, din pacate, cu cat sunt mai durabile si mai estetice, cu atat sunt mai scumpe.
O dieta adecvataCariile pot fi de asemenea prevenite si printr-o dieta corespunzatoare. Si nu este suficient sa limitam cantitatea dulciurilor mancate, ci trebuie sa introducem in regimul nostru alimentar si produse cu continut ridicat de vitamine, minerale si oligoelemente, care reprezinta materialul de constructie al dintilor.
1.
Calciul – sursa principala de calciu o constituie laptele si produsele lactate, dar si plantele leguminoase, broccoli, varza. Atentie: consuma cascavalul sau alte branzeturi galbene la sfarsitul mesei, deoarece ele reduc nivelul aciditatii din gura.
2.
Magneziu – il gasesti in produse cerealiere, nuci, alune, carne macra.
3.
Fosfor – iti este oferit de lapte, galbenus de ou, produse de panificatie din faina de cereale.
4.
Fluor – se gaseste in ceai (in special cel negru si verde) si in pestele marin.
Albirea dintilor
Culoarea dintilor depinde de compozitia chimica a tesutului dentar. Schimbarea culorii smaltului si depunerea tartrului colorat pot fi cauzate de consumul de alimente cu continut de coloranti, de fumat, dar si de unele medicamente. Alteori, cauza o reprezinta curatatul insuficient al dintilor- prin depunerea si stratificarea placii bacteriene.
Cum se poate albi smaltul la tine acasa?Vreme de o saptamana, spala-te pe dinti de 4 ori pe zi cate 5 minute (pe ceas), folosind o pasta de dinti speciala, care indeparteaza depunerile de tartru si care are efect de albire . Atentie, insa, cere sfatul stomatologului. Unele paste de dinti contin o cantitate prea mare de acizi sau de substante abrazive, care pot dauna smaltului.